mellan marängerna och gud

metz
Mellan tågstationen och hotellet försvinner vi in i ett litet bageri med en enorm kristallkrona. Där inne blir vi höga på doften av socker och ställer oss snällt i kö för att få köpa små marängtorn doppade i körsbärsströssel, hackade och karamelliserade nötter, chokladflagor… Metz ligger femtio minuters tågfärd från Luxemburg, på andra sidan franska gränsen. Gatorna är breda nog för pansarvagnar och runt väggarna på tågstationen vakar germanska krigare. Senare äter vi lunch inne på saluhallens sopprestaurang, där kocken har randig fiskartröja och en röd snusnäsduk knuten kring halsen. Han är dessutom en lokal kändis, och italienarna bredvid oss ber om att få ta en bild med honom när de har ätit klart. Kocken poserar med van, fast lite obekväm, fotomin.
Metz katedral är så enorm att allt omkring den liksom är på väg att sugas in i skuggan av den, och där inne är det svårt att tänka sig att man ska hitta tröst: valven påminner om bergssalarna i vilket fantasyepos som helst och raderna av stolar för besökarna ser ynkliga och oinbjudande ut. Det skulle enkelt gå att ställa in ett par hus där. Några av de magiskt vackra färgade glasfönstren är signerade Chagall, men ljusen som besökarna har tänt lyser inte upp mer än ett försiktigt hörn.
Vi tillber helt andra gudar och syndar skamlöst: på kvällen ringer vi på en dörrklocka på en bakgata och släpps in på Derrière, där vi äter nästan perfekt mat och tjuvlyssnar på Metzarnas liv tills vi rullar ut strax innan stängning. Söndag morgon vaknar vi till en frukostbuffé med åtta olika tårtor och utsikt över katedralen; på torget utanför har kyrkan ställt upp ett soppkök. Kanske lyckas Gud se även dem som hamnar i skuggan av hans katedral.
Annonser

2 responses to “mellan marängerna och gud

  1. Åh! Åtta olika tårtor till frukost! (Och ja, förlåt. Av hela din poetiskt målande text med otaliga fantastiska syner – gillar speciellt tanken på hus inuti bergasalen – så var det det som liksom fastnade. Åtta tårtor. Nej, jag är nog inte äldre än 5 år ändå). Det låter ju helt fantastiskt alltihop (inte bara tårtorna). Längtar till att ses! Kram!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s