derrière l’armoire

Derrière, Paris

Öppna linneskåpet, det stora, tunga med en spegel, på andra våningen. Istället för lakan och dukar ser du en dörr. Putta upp den och kliv in i ett rum som ser ut att ha inretts av generationer med excentriska Parisare. Chesterfieldsofforna är mjukslitna, längs med golvet löper en ljusslinga. Sätt dig i en av sofforna, häng lite med den uppstoppade mården och hans kompis räven.

När vi kikar in i rummet bakom linneskåpet spelar två småpojkar foosball, på golvet ligger en hög med serietidningar. Vi drar igen dörren och står för en kort sekund i det väldigt trånga utrymmet. Välj: vilken värld vill du kliva in i? Jag stjäl en kyss. Så öppnar vi ut mot hallen igen, jag ser en kvinna inne på damernas som tvättar händerna över det gamla badkaret med lejontassar. Vi går ner igen, vår mat är på väg. Brunchen hos just den här parisiska vännen betyder fullt hus, i varje rum vi kikar in i är det fullt med folk. Barn som tar en tugga av sin pain au chocolat innan de försvinner iväg för att hälsa på dem som sitter vid bordet bredvid. Gammalt arvegods från en excentrisk mormor står bredvid loppisfynd i tusen glada färger och design så ung att ingen annan har hittat den ännu. Välj om du vill sitta och äta i en fåtölj, på franska kafémöbler borta vid bageriet eller tillsammans med resten av familjen vid det enorma långbordet i massivt trä mitt i rummet. Den som behöver en paus från stimmet kan gå ut och sätta sig i hammocken en stund, luta huvudet bakåt och flyta bort bland molnen på den parisiska himlen.

Efter en omgång patisserier och flera fat från fruktbuffén (hur ska man kunna motstå färska hallon?), förrätt och huvudrätt är vi så mätta att det ljuvligt fullastade efterrättsbordet känns som en utmaning. Vi spelar en omgång pingis, ber om ursäkt gång på gång när bollen studsar in bland de andra sällskapen och någon av gästerna får böja sig in under borden för att dra fram den åt oss. Löser av med nästa spelsugna duo.

Bagaren drar ut plåt efter plåt med briocher. Vi har satt oss i hörnet mitt emot, äter en tugga av varje efterrätt. Derrière smakar kaffe, kärlek och bitter choklad.

http://derriere-resto.com/restaurant/paris/derriere/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s