konsten att rulla en panamahatt

konsten att rulla en panamahatt

På nätet hittar jag en artikel där en journalist skriver att han för bara tio år sedan var tvungen att ha med sig polis när han skulle in i Panama citys gamla kvarter, Casco Viejo. I dag är det vackra men turistiga kvarter med restauranger, små souvenirshopar och kringelikrokande gator. Vi strosar runt och får följe ett tag med en liten pojke, Javier. Han är på väg hem till en kompis en bit bort. Javier ser ut att vara nio men visar sig vara tretton. Jag frågar på knagglig spanska om han gillar skolan och han rynkar lite på pannan. Inte direkt.

Husen i gamla stan har enorma fönster, ibland utan glas – det blir inte direkt kallt här. På trendiga Hotel Tantalo dricker turister och medelklasspanamanier drinkar på takterrassen med fantastisk utsikt över Stilla havet och Panama citys skyskrapor. Ovanför bargästernas huvuden lyser ljusslingor upp natten. Vi försökte vara där till solnedgången men var inte tillräckligt snabba; solen sjunker på bara en kvart och det blir becksvart direkt. Ingen dröjande aftonrodnad, med andra ord. Vi dricker en mojito på den kubanska baren Vieja Habana, mitt emot presidentpalatset. Militären med k-pist på vakt utanför palatset kollar diskret Facebook på sin telefon. Inte långt från baren finns en uttömd lagerlokal där man har byggt upp ett par souvenirstånd, och på hyllor ligger alla möjliga varianter av den klassiska Panamahatten. Vi får veta att den äkta versionen, den som går att rulla ihop och stoppa i bakfickan, egentligen kommer från Ecuador – tydligen var det arbetare från Ecuador som tog med hatten hit när de kom för att hjälpa till att bygga Panamakanalen. Sedan spreds hatten över världen tack vare all trafik via kanalen; genomresande sjömän och vagabonder köpte med sig en hatt när de stannade till i Panama city. Hattförsäljaren, som själv kommer från Colombia, berättar att det bara är de ljusa, fuktbehandlade stråna som går att rulla utan att brytas. Konsten att väva en panamahatt är faktiskt skyddad av Unesco, och vill man ha en som håller för att rullas flera gånger om ska man nog titta runt lite och satsa på en dyrare variant.

Vi poserar framför hattstället, båda med hatt på så klart, och L köper en som hon rullar ihop och stoppar ned i handväskan.
http://cascoviejo.com/vieja-habana/

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s