inget suomi utan sauna

inget suomi utan sauna

Ett finländskt liv snurrar – på riktigt – kring bastun. I ångorna får vi tid för varandra eller oss själva, vi pratar om det stora och det lilla, gråter, skrattar, sluter fred, kurerar oss, tinar upp, renar oss från våra synder, syndar på nytt (…), skrubbar varandras ryggar, grillar kanske en korv på aggregatet eller skålar i en bastuöl. Stiger ut med en renare kropp och ett lättare sinne.

Har man ingen bastu hemma, då beger man sig till ett av Helsingfors allmänna bastuhus. Vid nyöppnade Kulturbastun har man avdelat det spåneldade aggregatet så att det värmer upp två bastur: en för män och en för kvinnor. Vi sätter oss i solen en halvtimme och väntar på att det ska bli platser lediga på damsidan. Bredvid oss sitter arkitekten med en grupp vänner, och nästan alla omkring oss är unga och hippa stadsbor. Taket på den ryskortodoxa kyrkan glittrar i solen borta på andra sidan Kronohagen. Allt i den lilla byggnaden är avskalat, i björkträ eller cement som är mjukt mot bar hud. I receptionen kan man köpa en bit morotskaka eller ett kokt ägg. Där står vatten och emaljmuggar framdukat för törstiga badare. Omklädningsrummet är spartanskt: träpallar, träskåp och krokar på väggen. Naturlig skönhet kräver varken speglar, hårtork eller krämer – och det känns fint. Genom bastuns fönster kan man titta ut över vattnet, männens röster hörs som en djup vibrering genom väggen. När K och jag är flammiga av värmen går vi ut och drar på oss bikinin, och sen är det dags för elddopet: ett par snabba simtag i Östersjön. Från bastuhusets lilla innergård leder en trätrappa ner i vattnet, men den som inte är badsugen kan sätta sig under den enorma björken och bara andas lite. En finlandssvensk man lyssnar roat på våra chockade skrik när vi doppar tårna. ”I nu bara, så känns det skönt sen!” Han har rätt – det känns alldeles otroligt bra (speciellt när man har kommit upp igen…). Det är märkligt att bada mitt i stan, inklämt mellan bilvägar och industriområden.

På vägen hem lyser vi som två nyfrälsta, renskrubbade och alldeles euforiska. Att man kan må så bra av att få sitta naken i värmen och fundera över livet! Om jag kunde välja en sak att exportera till Stockholm, då skulle det bli Kulttuurisauna.

http://www.kulttuurisauna.fi/
I klassiska Helsingforsbastun Arla kan man även köpa sig ett finskt ris att piska igång blodcirkulationen med, en vasta: http://www.arlansauna.net/

Annonser

2 responses to “inget suomi utan sauna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s