a wee with a view

a wee with a view

En röd dag i Helsingfors får man driva runt på gatorna i hungerdimma och leta efter en öppen restaurang om man inte har gjort sin research. Jag tog emot bokklubben på besök kring Kristi himmelfärd och hade en lång lista på restauranger vi skulle kunna pröva ihop. Vår första kväll svängde vi runt hörn efter hörn, och i takt med att ”Stängt över helgen”-skyltarna blev fler och fler fick jag slut på idéer. Till slut råkade vi in på Puttes, stans hetaste pizzeria med egen bakugn, stilig servitör och perfekta Aperol spritz. Pizzan Silence of the lambs är ju omöjlig att motstå bara tack vare namnet, men spara plats för efterrätten också! På väggarna är det tätt mellan konstverken och en skylt uppmanar till att uppföra sig som om ingenting hade hänt – en annan till att släppa alla problem i två minuter.

Mitt emot Puttes ligger stans mest berömda toalett. Eller tjaa, egentligen finns det väl två berömda toaletter i Helsingfors: toaletten-som-blev-karaokebar (Restroom) och så den här, Hotell Tornis toalett. Eftersom hotellet är högt och utsikten alltså måste vara vacker (inte bara från toaletten…), bestämmer vi oss för en drink i baren innan vi beger oss hemåt. Torni är en kvarleva från ett glatt nittiotal; pasteller, blanka träpaneler och helt chockerande ful hotellkonst. Vi tar ett varv på terrassen och fotograferar. Det är verkligen vackert: solen har just gått ner och himlen är nästan petroleumblå. Jag pekar ut ett par sevärdheter, försöker hitta udden där jag bor. På väg därifrån tar hälften av oss trapporna ner till damrummet, en livsfarlig spiraltrappa där nog mer än en stilettklack har sluntit under glada nätter. Vi fnissar lite, ”nu får vi ju se den berömda utsikten!”. När toalettdörren svänger upp blir vi stumma: toalettstolen är ställd framför en vägg av glas, och där utanför glittrar verkligen hela Helsingfors. Domkyrkans kupol lyser till höger om vem som kommer in för att kissa.
Efter en stund är vi sex tjejer som står inne på toaletten och fotograferar, skrattar, pekar …

Jag har fortfarande inte hittat en bättre utsiktspunkt; en toalett som definitivt är värd ett omnämnande och en omväg! Passa på att hylla nittiotalet med en White Russian ute på takterrassen efteråt.

http://www.puttes.fi/
http://www.ravintolatorni.fi/en/

Annonser

One response to “a wee with a view

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s