mod(e)

mod(e)

De två butiksinnehavarna skulle lika gärna kunna vara redaktörer på finska Elle, kläderna de har på sig är antagligen designade i Antwerpen. I butiken de driver hänger kläder i funktionella material av fin kvalitet och i avancerade skärningar. Det mesta enfärgat, ett par mönstrade godingar. Jag blir direkt förälskad i den ena kvinnans kjol, flera lager ljusblått, mönstrat tyg som sveper kring benen, hawaiimönstrad – små kanoter, kransar och palmer i mörkblått – och på något sätt ändå stilren. Den andra kvinnan har en tight trikåklänning som hon bär upp utan problem och en whiskeyröst som inte är av denna världen. Den matchar hennes starka åsikter och chica mörka page med silverstänk perfekt.

När moster och jag står där och fingrar på plaggen börjar vi prata med butiksinnehavarna om Helsingforskvinnornas stil. Efter tre månader i stan är jag är imponerad och inspirerad – här finns mer färg, mer variation och massa mer attityd än hemma. De två finskorna är däremot inte särskilt imponerade av det svenska modet: ”Snyggt, visst, men så… uniformsaktigt. Alla har samma plagg. Varför till och med knyter man sjalarna likadant?”. Ja, säg det. Stockholms modespröt är så känsliga att vi fångar upp trenderna innan de hinner hit (en Helsingforshipster menade att trender kommer hit ungefär ett år efter att de setts på Södermalm…), men vi svenskar är oftast alltför ängsliga.

”Och svara på det här: varför vågar svenska kvinnor inte klippa håret kort??”. Tjaa, det är sant att det finns många fler kortklippta kvinnor här, och majoriteten bär upp det alldeles fantastiskt.

När vi sitter och fikar efteråt går det förbi en nybakad student, finklädd för dagen. Vi blir båda helt tagna. Den blommande drömmen till klänning! Såg du skorna?! Ett foto är ett måste. Hennes outfit är den totala motsatsen till de lätt excentriska men bärbara kläderna som fanns i butiken – och precis som butiksinnehavarna är hon finsk stil till hundra procent. Studentmössan och hennes lyckliga leende blir de perfekta accessoarerna.

http://www.asuna.fi/asuna

Annonser

2 responses to “mod(e)

  1. Kul att läsa! Anar jag en tudelad kärlek hos dig – till Helsingforspinglorna & les Parisiennes de l’année dernière (et pour toujours)…Frigjort nyskapande mode som inspirerar! Man ser det inte överallt här, men på vissa stråk blomstrar det, som i dina kvarter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s