sötebrödsdagar

sötebrödsdagar

Vid finbesök i Helsingfors är det dags för brunch – brunssi som det heter på finska. Helsingforsarna älskar att bruncha och stan är full av alternativ.
Galleria Keidas är ett ekologiskt kafé med smarriga lunchsallader och färdiga picknickpåsar att äta i närliggande Björnparken, Karhupuisto. Deras brunch består av tre små rätter som väljs ut från en varierande meny plus en brödbuffé och en efterrättsbuffé. Bageriet är alldeles fantastiskt och redan brödet räcker långt. Vackert, lagom mättande och med ljuvliga smaker i smårätterna. Vid efterrättsbordet spelar en dj brunchvänlig musik, lätt och luftig sommarpop som passar till ärtblomstren i vaser på borden och de unga tjejgängen vid borden bredvid.

Min kollega berättar om Björnparken, att det tidigare var en nedgången park som barn inte skulle snedda igenom och där skummare typer hade pinkat revir kring parkbänkarna. En dag bestämde sig kvarterets invånare för att ta tillbaka parken: de gick helt enkelt ut och städade upp den, planterade blommor i de igenvuxna rabatterna och började hänga där. Nuförtiden är det en fantastiskt fin liten park med uteservering och tillhörande retrokiosk, klasar av unga helsingforsare som hänger på gräsmattan och filt-öar med familjer som bläddrar i böcker från Berghälls bibliotek (stans vackraste bibbla, precis på andra sidan gatan). Ett lyckat lokalinitiativ!

Inte långt från Björnparken ligger Siltanen. Är man sugen på en otraditionell brunchbuffé med asiatiska smaker och samtidigt vill folkspana, är det dit man ska ta sig. Nattklubben blir restaurang om dagarna, och under helgens brunch är det alldeles omöjligt att inte föräta sig – tur då att söndagar kan ägnas åt långa promenader kring närliggande Tölöviken. Siltanen blir snabbt fullpackat med stans klubbkids när Helsingfors nattfjärilar börjat vakna. Lösögonfransar, stilettklackar och de senaste trenderna; inget är för mycket för en söndagsförmiddag hos Siltanen. Bakfull eller inte – the show must go on.

http://www.goodpiebakery.com/kahvila/                                          http://www.siltanen.org/

Inläggets foto är den här gången taget av moster Sirpa, en ständig inspiration som har en fin stickblogg (spana in ponchon hon just gjorde!):  http://bettiknit.blogspot.se/

Annonser

One response to “sötebrödsdagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s