föreställ dig att du vaknar i morgon…

föreställ dig att du vaknar i morgon...

… och all musik har försvunnit. Helsinki street art, okänd konstnär.

I Helsingfors har det blivit kallt. Regnet strilar nedför rutor, forsar längs med gator och letar sig in i glipan mellan sommarskor och bara fötter. Folket kurar under paraplyer och på spårvagnshållplatser. I Stockholm brinner bilar, jag tittar på svenska nyheter på nätet med en klump i magen.

Vi går på bio i stans vackraste salong, gamla Orion som hör till det finska filmarkivet. Där visas det klassiker och nyare smalfilm blandat med temavisningar av typen ”Dépardieu genom åren” och annat som är poppis på kulturbiografer. Första gången det visades film i den här salongen var 1927. En biokväll i Helsingfors mellan två världskrig, bara tio år efter att Finland hade blivit självständigt – svårt att föreställa sig! Tjugotre år senare hade The Men med Marlon Brando premiär, och det är den vi ser en grå kväll 2013.

På vägen hem går vi förbi Andorra, en sunkhipp biljardbar av nordamerikanskt snitt som tidigare ägdes av bröderna Kaurismäki (och överraskande nog serverar en jättefrukost som inte låter alls så illa. Återstår att testa!). Vägg i vägg ligger Mockba, baren som jag och H letade efter en sen natt. Vi gav upp och satte oss på Andorra istället – ungefär fem steg från dörren som vi letat efter. Fast det upptäckte vi först på hemvägen … Mockba är alltså lite hemlig, man får hålla utkik efter Andorra (steg 1), smutsiga, vita neddragna ryska spetsgardiner (steg 2) och så A4-utskriften i fönstret som det står ”MOCKBA” på (steg 3).
Blinka och ni har redan hunnit gå förbi.

http://andorra.fi/

Annonser

5 responses to “föreställ dig att du vaknar i morgon…

  1. Så länge som jag har väntat på att Miialainen – the queen of words – ska börja blogga! Är otroligt glad och tacksam över att 1) äntligen se din skrift virtuellt 2) få följa med på dig på ditt äventyr.
    Blir heller inte så lite nyfiken på vem som döljer sig bakom bokstaven H… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s