kråkslott och örfilar

kaffe med utsikt

När man ska runt Töölönlahti, Tölöviken, och börjar på min sida om stan får man först gå över järnvägen via en bro. Där ligger Fågelsångens villor och vakar, de liksom klamrar tag om kanten på stupet ner mot rälsen. Det är enorma sekelskiftesvillor med spröjsade torn; kråkslott i milda, gräddiga pasteller. Ett gäng äkta Villa Villerkullor. Vid en av dem, den blå, ligger ett litet kafé. På terrassen vid Sinisen huvilan kahvila har man en fantastisk utsikt över city på andra sidan vattnet, och dessutom är kaféet en liten pärla. Där kan man sitta i stillhet och skriva vykort hem med doften av kaffe och korvapuusti (rakt översatt en örfil men egentligen en kanelbulle på finskt vis) i näsan. I bakgrunden hörs skriken från Linnanmäki – Helsingfors nöjesfält som precis har öppnat för säsongen – och det är förvånansvärt rogivande, det med.

Är man sugen på att motionera istället för att fika är det bara att promenera nedför backen och fortsätta längs med vattnet tillsammans med övriga Helsingforsare, gångstavarna i högsta hugg så klart. Jag joggar förbi ett tonårskärleksdrama, hon gråter (högt) och han tittar ut över vattnet (sammanbitet). Bakom nästa krök sitter en barnfamilj i sanden och jobbar på ett lerslott. Lerslottet ligger i skuggan av Alvar Aaltos Finlandiahus, nog väl värt en egen tur – tydligen har Aalto varit med och ritat så gott som varenda detalj i byggnaden. Gruset knastrar under skorna nu när snön äntligen har smält bort och parken vid Finlandiahuset är full av studenter i overall som väntar på att få fira Valborg. Jag har den extremt branta uppförsbacken till bron kvar – blodsmak och mjölksyra garanteras.

I uppförsbacken tittar jag upp mot en av villorna. Där hänger en liten molnmobil i ett av fönstren, små fastsydda regndroppar vajar i draget. Finns det alltså barn som på riktigt har turen att växa upp i Villa Villerkulla?…

Annonser

2 responses to “kråkslott och örfilar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s